`Hem Oynuyorum Hem Öğreniyorum`

PROJE HAKKKINDA GENEL BİLGİ

Günümüzdeki hızlı değişim ve gelişmeler, eğitim dünyasında oluşan pek çok yenilik ve yönelimleri ortaya çıkarmakta, öğrenme - öğretme sürecini etkilemekte ve öğretmeden çok "öğrenmenin" daha önemli olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Bu anlayış, sadece eğitim uygulamalarını değil, öğretim yöntemlerini geliştirme çalışmalarını da etkilemektedir.

                Oyunlaştırma; bireylerin davranışlarını değiştirmek, davranışların kalitesini ve üretkenliğini arttırmak, kullanıcı deneyimini arttırmak veya kullanıcının ortama bağlanmasını sağlamak amacıyla oyun mekanizmalarının, aslında oyun olmayan aktivitelere uygulanmasıdır.

                "Yapılandırmacı yaklaşımı" temele alan bir görüşle hazırlanan "Hem Oynuyorum Hem Öğreniyorum"projesi çok boyutlu zekâ kuramı uygulamalarıyla "öğrencinin öğrenmesi" etkinlik zenginliğine kavuşturulmak istenmiştir. Oynayarak ve eğlenerek öğretmek; öğretmenin mesleğini "icra etme" aşamasındaki öğretme tarzı, öğretme üslubu  ve sanat anlayışı olacaktır. Gün geçtikçe değişen öğrenme yöntemlerine ayak uydurmak, geleceğin öğretmenleri için yerinde bir seçim olacaktır.

                Oyunlaştırma, öğrenciye kazandırılmak istenilen davranışa veya öğretilmek istenen bilgiye, oyun eklemek değildir. Tüm bunları oyun ile bütünleştirip, öğrenmenin kolaylaştırılması ve daha etkili hale getirilmesidir.

                Albert Einstein'ın başarı formülünde de oyunlaştırmayı görmemiz mümkün. Einstein bizlere başarının formülünü şöyle özetliyor: "A=X+Y+Z". Bu formülde A başarıyı temsil ederken, X ise başarıyı elde etmek için çalışmayı, Y ise çalıştığı konuyu oyun gibi görmeyi ve Z ise konuşmak yerine üretmeyi temsil ediyor. Diğer bir değişle,      "BAŞARI=Çalışmak + Oyunlaştırma + Üretmek" denilebilir.

                Bavelier; oyunla öğrenmeyi, "Çikolatalı brokoli" ile anlatıyor: "Çikolata lezzetinde ama aynı zamanda brokolinin vitaminlerini içeren ve istenilen etkiyi yaratan bir şey olması gerektiğini vurguluyor. Brokoli kadar besleyici ama çikolata gibi leziz." Bu sayede oyunun ardına gizlenmiş öğrenme gerçekleştirilebiliyor.

                Oyunlaştırarak öğrenme kavramı ilk kim tarafından ortaya atıldı diye sorduğumuzda, karşımıza Nick Pelling çıkıyor. Oyunlaştırma ilk kez Nick Pelling tarafından 2002 yılında dile getirilmiş olsa da, popülerleşmesi 2010 yılını bulmuştur. Türkiye'de son zamanlarda çok konuşuluyor olmasına rağmen, hala bir popülerlik yakalayamadığını görüyoruz. 

 

Uyarı:
1-Koordinatör ve Danışman öğretmen bilgileri istmem Anasayfadaki ANKET modülünden takip edilerek girilecektir.
2-İSTMEM şifresi olmayan okullar; sifre@istmem.com  adresine kurum mailinden  (.......@meb.k12.tr) bilgilerini yazarak şifre talebi için mail atabilirler.Şifreler kurum mailine gönderilecektir.

3-Proje Uygulama sürecinde Tüm bilgilendirmeler, İlçe Koordinatörlüğü tarafından yapılır. Tüm okulların İlçe proje koordinatörüne ulaşması gerekmektedir.

 

Proje ile İlgili Verileri Girmek İçin Buraya Tıklayınız. Yada http://anket.istmem.com Adresine Gidin